Dobroćudnog povećanja prostate

Dobroćudnog povećanja prostate (BPE), također poznat kao benigna hiperplazija prostate (BHP) je stanje koje pogađa starije muškarce.

To je osobito čest u muškaraca iznad 50 godina starosti, a obično nije ozbiljna prijetnja za zdravlje.

Prostata je mala žlijezda naći samo kod muškaraca, koji se nalazi u zdjelici, između penisa i mjehura. To je uključen u proizvodnju sjemena.

Prostata proizvodi gustu, bijelu tekućinu koja je izrađena u tanjem tekućine koju protein zvan prostata-specifični antigen (PSA). Zamjenska tekućina se zatim pomiješa sa spermom, proizveden testisa, stvoriti sjeme.

Ako je prostata postaje povećana, može staviti pritisak na mjehur i uretru (cijev kroz koju prolazi urin). To može utjecati na to kako ćete mokriti, a može uzrokovati

U nekim ljudima, simptomi su blagi i ne zahtijevaju liječenje. U drugima, simptomi mogu biti vrlo neugodan i imaju veliki utjecaj na čovjekovu kvalitetu života.

prostata

Pročitajte više o simptomima dobroćudnog povećanja prostate.

Mnogi muškarci boje da imaju povećanu prostatu znači da oni imaju povećan rizik od razvoja raka prostate. To nije slučaj. Rizik od raka prostate nije veća kod muškaraca s povećanom prostatom, nego što je za muškarce koji nemaju povećanom prostatom.

Uzrok povećanja prostate je nepoznata, ali većina stručnjaka se slaže da je to povezano s hormonalnim promjenama koje se događaju kao što čovjek dobiva stariji.

Pročitajte više o uzrocima dobroćudnog povećanja prostate.

Ako vaš liječnik sumnja da imate povećanu prostatu, vi ćete biti zamoljeni da ispune upitnik za procjenu vaše simptome.

Svako pitanje ima pet mogućih odgovora koji nose rezultat, i vaš ukupni rezultat pokazuje ozbiljnost simptoma.

Što uzrokuje benignog povećanja prostate?

Vaš liječnik će također žele isključiti druge uvjete koji uzrokuju simptome slične povećanje prostate.

Vi svibanj imati niz standardnih testova, poput urina, plus još neke specifične testove, kao što je krvni test koji mjeri PSA.

Pročitajte više o dijagnosticiranju benignog povećanja prostate.

Tretman za povećane prostate određuje se prema težini simptoma.

Kako se benigno povećanje prostate dijagnosticiran?

Ako imate blage do umjerene simptome, nećete dobiti nikakvu hitnu medicinsku pomoć, ali ćete imati redovite check-up pomno pratiti prostatu.

Vjerojatno ćete se savjetuje da bi promjene načina života, kao što je ograničavanje svoj kofein i alkohol intake, i redovito vježbanje, kako bi se vidjelo hoće li poboljšati svoje simptome.

Kao i promjene načina života, lijekovi obično se preporučuje za liječenje umjerenih do teških simptoma benignog povećanja prostate. Finasterid i dutasterid su lijekovi koji se najčešće koriste. Blokiraju učinke hormona dihidrotestosteron (DHT), na prostati, koji može smanjiti veličinu prostate i poboljšanja povezane simptome.

Liječenje benignog povećanja prostate

Alfa blokatori mogu također biti propisan. Oni pomažu da se opustite svoje mišiće mjehura, što je lakše mokriti. Tamsulosin i alfuzosin su dvije alfa blokatori se obično koriste u liječenju benignog povećanja prostate.

Kirurgija obično se preporučuje samo za umjerenim do teškim simptomima dobroćudnog povećanja prostate koji nisu reagirali na lijekove.

Pročitajte više o liječenju benignog povećanja prostate.

Dobroćudnog povećanja prostate ponekad može dovesti do komplikacija kao što su infekcije mokraćnog sustava (IMS) ili akutne urinarne retencije. Ozbiljne komplikacije su rijetke.

Pročitajte više o komplikacijama dobroćudnog povećanja prostate.

Benigno povećanje prostate je stanje povezano sa starenjem, te je čest u muškaraca iznad 50 godina starosti.

Komplikacije dobroćudnog povećanja prostate

Oko 4 od 10 muškaraca (40%) više od 50 godina, a 3 od 4 muškaraca (75%) u svojim 70-ima urinarne simptome uzrokovane povećanom prostatom.

03/03 /

Koliko je čest dobroćudnog povećanja prostate?

03/03 /

Svaki čovjek ima, važno je da se njihov seksualni život, ali malo ljudi zna ništa o svojoj prostati ili ono što može poći krivo s njim