kamenje žlijezde slinovnice (kamenaca)

Slina neprestano teče iz žlijezda slinovnica u ustima. Ponekad, kemikalije u slini mogu kristalizacije da se formira jedan maleni kamen.

Kamenje žlijezde slinovnice ( ‘sline kamenaca “) može postati podnesena u provod (cijevi) koja vodi od slinovnice, blokirajući protok sline u ustima. To može uzrokovati oticanje i bol u žlijezdi.

Kamenje uglavnom su izrađene od kalcija, a najviše su manji od 1 cm u promjeru, iako oni mogu biti u rasponu od manje od 1 mm do tako velike kao nekoliko centimetara.

Obično, postupak je potrebno imati kamen uklonjen, iako to ponekad može doći iz usta sama od sebe, ili nakon malo sondiranja.

Možete pokušati spadne kamen sami sisanjem na limuna stimulira protok sline.

Nije poznato zašto je kamenje žlijezde slinovnice obliku. Obično nema Neravnoteža kalcija bilo gdje drugdje u tijelu.

Zašto slinovnice kamenje čine?

Formiranje kamena može biti povezan s promjenama protoka sline kroz žlijezde. Ti si vjerojatno više u opasnosti od jednom, ako sline smanjuje ili zadebljana – na primjer, ako ste dehidrirani, ili ne jede puno (jedenje potiče veći protok sline).

Određeni lijekovi također mogu povećati rizik od slinovnica kamenje.

Većina kamenja žlijezde slinovnice formira u jednom od submandibilarne žlijezde – imate dvije od tih žlijezda (po jedna sa svake strane) pod dno usta.

Kamen postaje podnesena u kanal pokrenut od submandibilarne žlijezde ispod jezika.

Slina je također proizveden u parotidnu žlijezde neposredno ispod i ispred ušiju, te u sublingvalne žlijezde ispod svog jezika, ali je mnogo rjeđe na kamenje u obliku ovdje.

Ako se kamen je vrlo mala i ne blokiraju kanal, ne možete shvatiti da su ga kao ne postoji svibanj biti nikakvih simptoma.

Gdje oni čine?

Veći kamen može biti vidljiv kada otvorite svoja usta. Ako je kamen dovoljno velik da uzrokuje simptome, ovi simptomi obično će se nastaviti sve dok se kamen ispadne ili je uklonjen.

Ako je kamen djelomično blokira dovod i zaustavlja neke protok sline, možda ćete morati

Ako je žlijezda slinovnica u potpunosti blokiran, vi svibanj osjećati nagle, intenzivne boli nakon što počnete jesti uz obroke.

To je obično slijedi oteklina, što olakšava tijekom sata nakon obroka.

Kako ću znati da imam kamen slinovnica?

Oteklina i bol se događa jer slina ne može izaći iz blokiranog kanala, tako da podržava i nakuplja u žlijezdi.

GP može biti u mogućnosti vidjeti kamen kad pregledati usta. Inače, X-ray obično bi ga prikazati.

Ako se kamen ne pojavi na rendgenu, možda ćete morati jedan od sljedećih detaljnih skeniranja

Kako se dijagnosticira?

Vaš liječnik može pokušati osloboditi kamen ispitivanjem svoj sline kanal s tankim, tupim predmetom.

Ako to ne uspije, možda ćete morati postupak zvan terapijska sialendoscopy (gore navedeni). Lokalni anestetik se daje zanijemio usta i vrlo tanka endoskop je gurnuo u kanal. Ako kamen je vidio, maleni sredstvo na kraju cijevi se koristi za zgrabite kamen i povucite ga van.

Ako je kamen veliki, možda treba razbiti, koristeći terapiju udarnim valom (gdje su ultrazvučni valovi usmjeren na kamenu da ga razbiti). To se zove Extracorporeal litotripsija šok valovima.

U prošlosti, liječnici će ukloniti slinovnice kamenje tako što mali rez u ustima, ali takva operacija je rijetko potrebno danas.

Slinovnice kamenje su obično jedan-off događaj, a većina ljudi koji razvijaju ne opet će razviti drugi.

Ako ste nesretni dovoljno da se razvije još jedan, ili razviti nekoliko u isto vrijeme, možda ćete morati na operaciju za uklanjanje cijelog žlijezda slinovnica. Vaš liječnik će vam objasniti taj postupak do najmanjih pojedinosti. I dalje ćete biti u stanju proizvesti dovoljno sline iz drugih žlijezda.

Kako je ukloniti?

29/10 /

29/10 /

Što se događa nakon što je uklonjena?

Otečene limfne žlijezde su obično znak infekcije i imaju tendenciju da ide dolje kao da se oporavim. Saznajte više o mogućim uzrocima i kada posjetiti liječnika