Sifilis – Simptomi

Simptomi sifilisa su slični za muškarce i žene. Oni su često blagi i teško ga je prepoznati, tako da se može proći na infekcije ne znajući da ga imate.

Simptomi također imaju tendenciju da se mijenjati tijekom vremena i može doći i otići.

Čak i ako se simptomi ne poboljšaju, postoji još mogućnost da se vi mogli proći infekciju ili razviti ozbiljne probleme ako ne dobiti tretman.

Na stranici se pokriva

Rani simptomi sifilisa

Kasnije simptomi sifilisa

Ozbiljni problemi koji se mogu pojaviti ako se sifilis liječi

Prvi simptomi sifilisa obično se razvijaju oko dva ili tri tjedna nakon infekcije, iako se može započeti kasnije od toga.

Ovaj stadij infekcije je poznat kao “primarni sifilis”.

Ovi simptomi obično prolaze u roku od dva do osam tjedana. No, ako se infekcija ne liječi, može napredovati do druge faze (vidi dolje).

Daljnji simptomi mogu razviti nekoliko tjedana nakon što su početni simptomi prošlo. To je poznato kao “sekundarnog sifilisa”.

Simptomi sekundarnog sifilisa uključuju

Ovi simptomi obično prolaze unutar nekoliko tjedana, iako mogu doći i otići tijekom nekoliko mjeseci prije nego što nestaju.

I dalje ćete biti zaraženo čak i ako nemaju simptome. To je poznato kao “latentni sifilis”, a to može trajati desetljećima i dovesti do ozbiljnih problema ako se ne liječi (vidi dolje).

To je još uvijek moguće proći na infekcije u ovoj fazi, iako se to događa najčešće samo u roku od dvije godine od zaraze.

Bez liječenju, sifilis infekcija može trajati godinama ili desetljećima, bez nanošenja bilo kakve simptome.

Na kraju, može se proširiti na dijelove tijela kao što su mozak i živce i uzrokovati ozbiljne i potencijalno po život opasne probleme. To je poznato kao “tercijarnih sifilisa”.

Osobe s tercijarnim sifilisa mogu doživjeti

Sifilis je još uvijek moguće liječiti u ovoj fazi, ali to ponekad nije moguće preokrenuti štetu koja je već učinjeno.

Vizualni vodič penisa problema, uključujući balanitis i herpesa

Vizualni vodič u vagini problema, uključujući i iscjedak i herpesa