Toksoplazmoza – Dijagnoza

Test krvi može se provesti kako bi vidjeli ako su zaražene s Toxoplasma gondii (T. gondii) parazita.

Ovaj test krvi izgleda za specifična antitijela proizvedena od strane vašeg imunološkog sustava da se bori protiv infekcije.

Test krvi za toksoplazmoza može provesti ako postoji šansa da imate stanje i imate simptome zaraze, ili ste u opasnosti od ozbiljnih komplikacija toksoplazmoza. Na primjer, test može se preporučiti ako ste HIV dijagnosticiran ili su na rasporedu imaju transplantirani organ.

Kad bi mogli krvni test se preporuča?

U mnogim dijelovima svijeta, ispitivanje toksoplazmoza nije rutinski provode tijekom trudnoće jer je rizik od branje gore infekciju dok ste trudni je vrlo mala i postoje neke nedoumice o pouzdanosti testa u trudnica. To je također nije jasno kako točno učinkovit tretman tijekom trudnoće je u zaustavljanju zaraze širenje na bebu.

Vi svibanj biti testirani tijekom trudnoće ako se razviju simptome infekcije, problemi s bebom su pokupili tijekom rutinskog ultrazvuka, ili imate slabe imunološki sustav. Razmotriti mogućnost vlasništvo test krvi s primaljom, liječnika opće prakse ili ginekologa, ako ste zabrinuti.

Ono što je test krvi znači rezultat

Testiranje ubrzo nakon zaraze ponekad može proizvesti negativan rezultat kada se osoba zapravo je zaraženo. To je poznato kao lažno negativnih rezultata. To se događa kada tijelo nije imao vremena da se počnu proizvoditi antitijela na parazita, koji može potrajati i do tri tjedna nakon početne infekcije.

Ako nemate nikakve simptome, ali postoji mogućnost može biti zaraženo, vaš liječnik može preporučiti još jedan test krvi nekoliko tjedana kasnije. Ako je rezultat negativan, to je malo vjerojatno da ste imali toksoplazmoza infekcije.

Međutim, vi svibanj biti u opasnosti od zaraze u nekom trenutku, tako da se može savjetovati da poduzmu korake kako bi se spriječilo toksoplazmoza, ako ste na rizik od razvoja komplikacija infekcije.

Pozitivan rezultat znači da ste se zarazili sa toksoplazmoza u nekom trenutku, ali to ne znači nužno da imate aktivnu infekciju.

Normalno, dvije različite vrste antitijela su testirani na pomoći odlučiti hoće li ili ne imate aktivnu infekciju – One se nazivaju IgG i IgM antibiodies.

IgG protutijela ostaju u krvi za život, štiteći vas od toga da bude ponovno zaraženo. IgM antitijela pojavljuju ubrzo nakon što su zaražene, a zatim nestaju, obično tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci.

Ako imate IgG antitijela, ali ne i IgM antitijela, to ukazuje na to da su zaražene u nekom trenutku u prošlosti, ali niste imali nedavne infekcije.

Dijagnoza u trudnoći

Ako imate IgM antbodies, to ukazuje na to da su zaražene relativno nedavno (vjerojatno u posljednjih godinu dana), iako još uvijek ne određuje sigurno je li bilo kakve simptome koje ste uzrokovane toksoplazmoza.

Dijagnoza nakon rođenja

Dijagnoza kod osoba sa slabim imunološkim sustavom

Možda će vam trebati više krvi kako bi provjerili razine antitijela u krvi i drugi put kako bi se utvrdilo da li je trenutno aktivan infekcija. Na primjer, ako su razine protutijela

Ako ste trudni i krvne testove potvrditi imate li infekciju toksoplazmoza, možda vam je potrebna daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo je li vaše nerođeno dijete također je zaražen.

Amniocenteza je najučinkovitiji i najčešće se koristi test, a može se provesti u bilo koje vrijeme od 15 tjedna trudnoće nadalje. To uključuje umetanje fine igle kroz majčin trbuh za uzimanje uzorka amnionske tekućine (Tekućina koja okružuje fetus u maternici). Uzorak se testira na toksoplazmoza.

Amniocenteza nosi oko rizika od 1% da će doći do spontanog pobačaja. Postupak obično traje 10 do 30 minuta, a možda će vam biti malo neugodno.

Postupak se može potvrditi da li beba ima infekciju, ali se ne može utvrditi da li je infekcija uzrokovana ozbiljnih šteta.

Nakon što se rodi beba, on ili ona će biti ispitan za sve znakove oštećenja od infekcije i liječenje se može nastaviti. Oni također mogu imati test krvi kako bi se utvrdilo da li oni imaju infekciju.

Liječenje infekcije će se nastaviti i do godinu dana nakon rođenja, i redovite krvne pretrage mogu provoditi tijekom tog vremena.

Ako imate oslabljeni imunološki sustav, rutinske krvne testove za antitijela može proizvesti lažno negativan rezultat. To je zato što je moguće imunološki sustav neće proizvoditi antitijela u borbi protiv infekcija.

Vaš liječnik može zatražiti sljedeće testove da li imaju fizičke znakove infekcije u mozgu

Vi svibanj također imaju oko ispita za provjeru za znakove oštećenja koja bi mogla biti uzrokovana infekcijom.

24/06 /

24/06 /

Kada zatrudnite, morate kontaktirati, tako da možete pokrenuti antenatalnu skrb. Saznajte što možete očekivati